İş Fikirleri

Kahvaltılık Ürün Satıcılığı Yapmak

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Uzmanlar, sabah kahvaltı yapmanın, tüm günün zinde geçirilmesi için önemli olduğunu, bu nedenle tüm öğünler atlansa bile, kahvaltı yapılması gerektiğini özellikle belirtmektedir.

Türk yemek kültüründe kahvaltının ayrı bir önemi vardır. Hatta Van kahvaltısı ve köy kahvaltılarının, ülkemize gelen turistlerce de tercih ettiği bilinir. Özellikle organik ürünlerin bulunduğu sağlıklı kahvaltılar büyük rağbet görmektedir.

Kahvaltı alışkanlığı kişiye ve yaşa göre değişmektedir. Orta yaştakiler daha sağlıklı kahvaltıyı tercih ederken, gençler farklı tatlara yönelmektedir. Bu yüzden gelen müşteriye göre bir analiz yapmak ve kahvaltı alışkanlıklarının belirlenmesi gerekir. Yada, çoklu seçim yapılarak her kesime hitap edilebilir.

Kahvaltı Mekanları

Kahvaltı dükkânı; içinde kahvaltı yapılabilecek ya da paket servis olarak da kahvaltınızı almanıza imkân veren işletmelerdir. Bir de sadece kahvaltı servislerinin yapıldığı, genelde doğa ve deniz manzaralı kahvaltı restoranları bulunmaktadır.

Aileleri ile güzel vakit geçirmek, hafta sonunu değerlendirmek ve hele ki doğa içinde, temiz hava eşliğinde kahvaltı yapmak isteyenlerin uğrak noktaları, köy kahvaltılarının bulunduğu yerlerdir.

Kahvaltı Dükkanı Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Böyle bir işi kuracağınız mekân seçimi, bu işin en ama en önemli noktasıdır. Şehir merkezine yakın bir

kır alanı da olabilir, sahil kenarında bir işletme de olabilir, plazaların olduğu bölgede bir işletmede

olabilir. Dikkat edilmesi gereken insanların ulaşımlarının kolay olduğu ve ihtiyacı olan her şeyin tesis içinde bulunmasını sağlamaktır. (Tuvalet, kır bölgesi ise çocuklar için oyun alanı ve otopark gibi)

İşletmenin büyüklüğü, lokasyonu, amortisman giderleri gibi vb. ana kalemler işyeri kurulumun giderlerini çok ciddi etkileyecektir.

Kahvaltı Dükkanı Açmanın Temel Maliyetleri

  • İşyeri kurulum işleri için (vergi levhası- belediye süreçleri) 5.000TL yaklaşık tutardır
  • Ortalama 150 m2 bir işyerine: 4.000 TL kira ödenir. (Şehre göre değişiklik arz eder)
  • İşyeri dizaynı için: 20.000 TL para harcanmaktadır
  • Mutfak ekipmanları için: 15.000 TL civarında masraf yapılır
  • Stok ürünleri için: 5.000 TL civarında ürün alınır. Günlük ve taze ürünler olması oldukça önemlidir.

Elbette sadece bunlarla da kalmayıp, ilk 3 ay için ciddi bir reklam çalışması yapılması gerekir.

Kahvaltıcı Açmaya Karar Vermek

Kahvaltı dükkânı açmadan evvel, hangi bölgede kahvaltıcı açacaksanız bir araştırma yapın. Herhangi bir kahvaltı dükkanına müşteri gibi gidin. Müşteri kitlesini, personelin müşteri yaklaşımını, müşterinin personele olan tavırlarını yakından inceleyin.

Yapılan hataları aklınızda tutun ve bir kenara not alın. Bu notlar ileride çok işinize yarayacaktır. Ayrıca o bölgedeki devren satılık ya da kiralık olan bir kahvaltı dükkânı varsa, pek çok maliyetinizi azaltmak açısından, bu işletmenleri değerlendirebilirsiniz. Bunun için lokasyonu yakından inceleyin ve size uygun ise işletme sahibi ile görüşün.  Eğer kişi elden çabuk çıkartmak istiyorsa size büyük avantajlar sağlayacaktır.

Müşteriyi Tanımak

İşletmenizi kuracağınız zaman dikkat etmeniz gereken, hem göze ham da mideye hitap etmenizdir. Ayrıca müşteri kitlenizi iyi tanımanız da gerekir. Daha çok hangi yaş gurubu işletmenize gelip kahvaltı hizmetinizden yararlanıyor? Bunu iyi saptamanız gerekir. Yani müşteriyi tanımak odak noktanız olmalıdır.

Gerekli İzinleri Almak

Kahvaltıcı açmak istediğinizde, her işletme gibi gerekli izinleri almanız gerekmektedir. Vergi numarası, işletme sorumluluk sigortası ve işletme ruhsatı almanız gereklidir. Her belediyenin ruhsat prosedürü farklı olduğundan, işletmenin açılacağı yerin belediyesine giderek, ne yapmanız gerektiğini ve hangi belgelerin istendiğini bilmeniz gerekecektir.

Ayrıca imar, emniyet ve itfaiyeden alacağınız raporları da temin edip, belediyeye teslim etmeniz gerekecektir. Çünkü müşterinin her türlü güvenliğinden de mesul olduğunuzu unutmamanız gerekir. Ayrıca otantik el yapımı ürünler de satmak istiyorsanız, bunun için ayrıca satış ruhsatı da almanız gerekecektir.

Servis Personeli ve Aşçı Seçimi

İşletmenizde çalışmak için elemanlara ihtiyacınız olacaktır. Bunun için servis işinden anlayan kişilerin yanınızda çalışması daha iyi olacaktır. Mümkünse, Turizm Otelcilik mezunu kişileri bulup servis hizmetlerini vermelerini sağlayın. Siparişlerin yanlış alınmamasına, sıcak ürünlerin soğuk servis edilmemesine ve yarım hizmet yapılmasına dikkat edilmelidir.

Servis elemanları giyimine, hareketlerine dikkat etmeli, sabırlı olmalı ve müşteriye karşı daima saygılı ve güler yüzlü davranmalıdır. Böylece müşterilerinizin sizi sürekli olarak tercih etmesini sağlayabilirsiniz.

Aşçı, en önemli personellerden biridir. Evinizde yemek işinden anlayan, işinin ehli birini de aşçı olarak çalıştırabilirsiniz. Çoğu aile işletmelerinde mutfağın tek sorumlusu evin annesidir. Bu yüzden anneniz sizin aşçınız olabilir tabii ki ücretini vermek kaydıyla.

İşletmenizi, belli bir saatten sonra normal bir restoran olarak sürdürecekseniz, izinlerin buna bağlı olması gerekir ve genelde et yemeklerinden anlayan bir yemek ustası da bulundurmanız gerekecektir.

Bu arada yiyecek işi yapan her işletmenin, yiyeceklerin günlük ve taze ürünler olmasına dikkat edilmesi gerekir. Günü geçmiş ürünlerin asla müşterinin yemeğinde kullanılmaması ve bu yiyeceklerin imha edilmesi gerekir.

Sosyal Sorumluluğa Sahip Çıkmak

Günümüzde sosyal sorumluluk projelerine destek veren işletmeler, daha çok ilgi çekmekte ve müşterilerin ilgi odağı olmaktadır. Doğallığın esiri olan insanların, özellikle tabiatla iç içe bulunulan ve çevresinde hayvanların olduğu işletmelere yöneldiği bilinir.

Artan yemekleri sokak hayvanlarına vermek, barınaklardaki hayvanlara göndermek gibi sorumlulukları da yerine getirdiğinizde, sizin için harika bir pazarlama ve tanıtım stratejisi oluşacaktır.

Kahvaltı dükkânı olarak elinizden geldiğince bu projelerde yer alın ve çalışanlarınızın da almasını sağlayın.

Kahvaltı Ürünleri Kendi Şehirlerinden Ismarlamak

Hemen her bölgenin kendine özgü bir kahvaltılık ürünü vardır. Örneğin; Van’ın peyniri, Rize’nin kavurması, Kayseri’nin pastırması gibi. Şayet imkanınız var ise sunacağınız kahvaltı çeşitlerinde direk doğal ürünleri kendi topraklarından alıp servis etmenizin çok ciddi faydası olacaktır.

KAHVALTI SALONUNDA EK GELİR NASIL SAĞLANIR?

Kahvaltı sektöründe ek gelir sağlayacak iş modeli, elbette kahvaltı sonrasında işletmeyi restoran modeline çevirmek olacaktır. Şayet işletmeniz ve konumunuz uygunsa, örneğin kırsal bir alanda bu işi yaptığınızı düşünün. Saat 15.00’dan sonra, et-mangal yerine dönüştürülebilir.

Veya büyük gruplar misafir edilerek, tüm gün boyunca aktivite hizmetleri verilebilir. Ek gelir sağlamak amacıyla, kendi ürettiğiniz el emeği reçel, organik sebze ve meyveler, kurutulmuş sebze ve meyveler ve işletmenizi hatırlatacak kupa, havlu, bal ve marmelat gibi ürünlerin satışını yapabilirsiniz.

Genellikle 2 tip kahvaltı hizmeti vardır:

  • Serpme köy kahvaltısıKahvaltı, günün en mühim öğünüdür. Uzmanlar, sabah kahvaltı yapmanın, tüm günün zinde geçirilmesi için mühim bulunduğunu, bundan dolayı tüm öğünler atlansa bile, kahvaltı yapılması icap ettiğini bilhassa belirtmektedir.

    Türk yiyecek kültüründe kahvaltının ayrı bir önemi vardır. Hatta Van kahvaltısı ve köy kahvaltılarının, ülkemize gelen turistlerce de tercih etmiş olduğu bilinir. Bilhassa organik ürünlerin bulunmuş olduğu sıhhatli kahvaltılar büyük rağbet görmektedir.

    Kahvaltı alışkanlığı kişiye ve yaşa gore değişmektedir. Orta yaştakiler daha sıhhatli kahvaltıyı tercih ederken, gençler değişik tatlara yönelmektedir. Bu yüzden gelen müşteriye gore bir çözümleme yapmak ve kahvaltı alışkanlıklarının belirlenmesi gerekir. Yada, çoklu seçim yapılarak her kesime hitap edilebilir.

    Kahvaltı Mekanları

    Kahvaltı dükkânı; içinde kahvaltı yapılabilecek ya da paket servis olarak da kahvaltınızı almanıza imkân veren işletmelerdir. Bir de yalnız kahvaltı servislerinin yapıldığı, genel anlamda tabiat ve deniz manzaralı kahvaltı restoranları bulunmaktadır.

    Aileleri ile güzel zaman geçirmek, hafta sonunu değerlendirmek ve hele ki tabiat içinde, temiz hava eşliğinde kahvaltı yapmak isteyenlerin uğrak noktaları, köy kahvaltılarının bulunmuş olduğu yerlerdir.

    Kahvaltı Dükkanı Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

    Bu şekilde bir işi kuracağınız mekân seçimi, bu işin en fakat en mühim noktasıdır. Kent merkezine yakın bir

    kır alanı da olabilir, sahil kenarında bir işletme de olabilir, plazaların olduğu bölgede bir işletmede

    olabilir. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan insanların ulaşımlarının kolay olduğu ve gereksinim duyan her şeyin tesis içinde bulunmasını sağlamaktır. (Hela, kır bölgesi ise çocuklar için oyun alanı ve otopark şeklinde)

    İşletmenin büyüklüğü, lokasyonu, amortisman giderleri şeklinde vb. ana kalemler işyeri kurulumun giderlerini oldukça ciddi etkileyecektir.

    Kahvaltı Dükkanı Açmanın Temel Maliyetleri

    • İşyeri kurulum işleri için (vergi levhası- belediye süreçleri) 5.000TL ortalama tutardır
    • Averaj 150 m2 bir işyerine: 4.000 TL kira ödenir. (Şehre gore değişim arz eder)
    • İşyeri dizaynı için: 20.000 TL para harcanmaktadır
    • Mutfak ekipmanları için: 15.000 TL civarında harcama yapılır
    • Yığın ürünleri için: 5.000 TL civarında ürün alınır. Günlük ve taze ürünler olması oldukça önemlidir.

    Normal olarak yalnız bunlarla da kalmayıp, ilk 3 ay için ciddi bir reklam emek harcaması yapılması gerekir.

    Kahvaltıcı Açmaya Karar Vermek

    Kahvaltı dükkânı açmadan evvel, hangi bölgede kahvaltıcı açacaksanız bir araştırma yapın. Herhangi bir kahvaltı dükkanına satın alan şeklinde gidin. Alan kişi kitlesini, personelin satın alan yaklaşımını, müşterinin personele olan tavırlarını yakından inceleyin.

    Meydana getirilen hataları aklınızda tutun ve bir kenara not alın. Bu notlar ileride oldukça işinize yarayacaktır. Ek olarak o bölgedeki devren satılık ya da kiralık olan bir kahvaltı dükkânı var ise, pek oldukça maliyetinizi azaltmak açısından, bu işletmenleri değerlendirebilirsiniz. Bunun için lokasyonu yakından inceleyin ve size uygun ise işletme sahibi ile görüşün.  Eğer şahıs elden acele çıkartmak istiyorsa size büyük avantajlar elde edecektir.

    Müşteriyi Tanımak

    İşletmenizi kuracağınız süre dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan, hem göze ham da mideye hitap etmenizdir. Ek olarak satın alan kitlenizi iyi tanımanız da gerekir. Daha oldukça hangi yaş gurubu işletmenize gelip kahvaltı hizmetinizden yararlanıyor? Bunu iyi saptamanız gerekir. Kısaca müşteriyi tanımak odak noktanız olmalıdır.

    Lüzumlu İzinleri Almak

    Kahvaltıcı açmak istediğinizde, her işletme şeklinde lüzumlu izinleri almanız gerekmektedir. Vergi numarası, işletme mesuliyet sigortası ve işletme ruhsatı almanız gereklidir. Her belediyenin ruhsat prosedürü değişik olduğundan, işletmenin açılacağı yerin belediyesine giderek, ne yapmanız icap ettiğini ve hangi belgelerin istendiğini bilmeniz gerekecektir.

    Ek olarak bayındır, güvenlik ve itfaiyeden alacağınız raporları da temin edip, belediyeye teslim etmeniz gerekecektir. Şu sebeple müşterinin her türlü güvenliğinden de sorumlu olduğunuzu unutmamanız gerekir. Ek olarak otantik el yapımı ürünler de satmak istiyorsanız, bunun için ek olarak satış ruhsatı da almanız gerekecektir.

    Servis Çalışanı ve Aşçı Seçimi

    İşletmenizde çalışmak için elemanlara ihtiyacınız olacaktır. Bunun için servis işinden anlayan kişilerin yanınızda emek harcaması daha iyi olacaktır. Mümkünse, Gezim Otelcilik mezunu kişileri bulup servis hizmetlerini vermelerini sağlayın. Siparişlerin yanlış alınmamasına, sıcak ürünlerin soğuk servis edilmemesine ve yarım hizmet yapılmasına dikkat edilmelidir.

    Servis elemanları giyimine, hareketlerine dikkat etmeli, sabırlı olmalı ve müşteriye karşı daima saygılı ve güler yüzlü davranmalıdır. Böylece müşterilerinizin sizi devamlı olarak tercih etmesini sağlayabilirsiniz.

    Aşçı, en mühim personellerden biridir. Evinizde yiyecek işinden anlayan, işinin ehli birini de aşçı olarak çalıştırabilirsiniz. Bir çok aile işletmelerinde mutfağın tek sorumlusu evin annesidir. Bu yüzden anneniz sizin aşçınız olabilir doğal ki ücretini vermek kaydıyla.

    İşletmenizi, belli bir saatten sonrasında düzgüsel bir restoran olarak sürdürecekseniz, izinlerin buna bağlı olması gerekir ve genel anlamda et yemeklerinden anlayan bir yiyecek ustası da bulundurmanız gerekecektir.

    Ayrıca yiyecek işi meydana getiren her işletmenin, yiyeceklerin günlük ve taze ürünler olmasına dikkat edilmesi gerekir. Günü geçmiş ürünlerin asla müşterinin yemeğinde kullanılmaması ve bu yiyeceklerin imha edilmesi gerekir.

    Toplumsal Sorumluluğa Haiz Çıkmak

    Günümüzde toplumsal mesuliyet projelerine destek veren işletmeler, daha oldukça ilgi çekmekte ve müşterilerin ilgi odağı olmaktadır. Doğallığın esiri olan insanların, bilhassa tabiatla iç içe bulunulan ve çevresinde hayvanların olduğu işletmelere yöneldiği bilinir.

    Artan yiyecekleri sokak hayvanlarına vermek, barınaklardaki hayvanlara göndermek şeklinde sorumlulukları da yerine getirdiğinizde, sizin için mükemmel bir pazarlama ve tanıtım stratejisi oluşacaktır.

    Kahvaltı dükkânı olarak elinizden geldiğince bu projelerde yer alın ve çalışanlarınızın da almasını sağlayın.

    Kahvaltı Ürünleri Kendi Şehirlerinden Ismarlamak

    Derhal her bölgenin kendine özgü bir kahvaltılık ürünü vardır. Mesela; Van’ın peyniri, Rize’nin kavurması, Kayseri’nin pastırması şeklinde. Eğer imkanınız var ise sunacağınız kahvaltı çeşitlerinde direk naturel ürünleri kendi topraklarından alıp servis etmenizin oldukça ciddi faydası olacaktır.

    KAHVALTI SALONUNDA EK GELİR NASIL SAĞLANIR?

    Kahvaltı sektöründe ek gelir sağlayacak iş modeli, elbet kahvaltı sonrasında işletmeyi restoran modeline çevirmek olacaktır. Eğer işletmeniz ve konumunuz uygunsa, mesela kırsal bir alanda bu işi yaptığınızı düşünün. Saat 15.00’dan sonrasında, et-mangal yerine dönüştürülebilir.

    Yada büyük gruplar konuk edilerek, tüm gün süresince aktivite hizmetleri verilebilir. Ek gelir sağlamak amacıyla, kendi ürettiğiniz el emeği reçel, organik sebze ve meyveler, kurutulmuş sebze ve meyveler ve işletmenizi hatırlatacak kupa, havlu, bal ve marmelat şeklinde ürünlerin satışını yapabilirsiniz.

    Çoğu zaman 2 tip kahvaltı hizmeti vardır:

    • Serpme köy kahvaltısı
    • Açık büfe kahvaltısı

    Serpme köy kahvaltısında bulunanlar

    Kaşar peynir, beyaz peynir, tulum peyniri, köy peyniri, siyah zeytin, yeşil zeytin, reçel (3 çeşit), bal, acuka, domates, biber, salatalık, süzme yoğurt, tahin pekmez, omlet, sigara böreği, haşlanmış patates ve yumurta, köy ekmeği, demlik çay, menemen vb.

    Ortalama 15 – 20 çeşit bulunur.

    Açık büfe kahvaltıda bulunanlar

    Beyaz peynir, acılı ezme, kaşar peyniri, çeçil peyniri, italyan salatası, sigara böreği, örgü peyniri, patates salatası, patates kızartması, burgu peyniri, tavuk salatası, kroket tulum peyniri, pembe sultan, soğan halkası, otlu peynir, beyaz lahana, haşlanmış yumurta, köy peyniri, yoğurtlu makarna, menemen, dil peyniri, mantarlı sosis, su böreği, dana jambon, yumurta salatası, poğaça, tavuk jambon, amerikan salatası, simit, salam, zeytin salatası, siyah zeytin, acılı zeytin, ezme çizik zeytin, sivri biber domates salatalık, dolma biberli zeytin, kuru patlıcan, dolma, kaymak, kuru biber dolma, çömlek yoğurt, yeşil mercimek salatası, süzme bal, kereviz salatası, petekli bal, pancar salatası, kakao helva, haydari, fıstıklı helva, yoğurtlu buğday, tahinli helva, ketçaplı sosis, tahin pekmezi, yoğurtlu biber kızartması, üzüm pekmezi, şakşuka, kuru incir, havuç tarator, kuru kayısı, domates soslu kabak, kuru üzüm, semiz otu, fındık ezmesi, yoğurtlu patlıcan, zeytin ezmesi, kabak tarator, çokokrem, piyaz, portakal – böğürtlen – kayısı – vişne – incir – ahududu – çilek reçeli, dere otu, roka, ezme, meyve çeşitleri, tatlı çeşitleri vb.

    Ortalama 40 – 100 çeşit bulunur.

  • Açık büfe kahvaltısı

Serpme köy kahvaltısında bulunanlar

Kaşar peynir, beyaz peynir, tulum peyniri, köy peyniri, siyah zeytin, yeşil zeytin, reçel (3 çeşit), bal, acuka, domates, biber, salatalık, süzme yoğurt, tahin pekmez, omlet, sigara böreği, haşlanmış patates ve yumurta, köy ekmeği, demlik çay, menemen vb.

Yaklaşık 15 – 20 çeşit bulunur.

Açık büfe kahvaltıda bulunanlar

Beyaz peynir, acılı ezme, kaşar peyniri, çeçil peyniri, italyan salatası, sigara böreği, örgü peyniri, patates salatası, patates kızartması, burgu peyniri, tavuk salatası, kroket tulum peyniri, pembe sultan, soğan halkası, otlu peynir, beyaz lahana, haşlanmış yumurta, köy peyniri, yoğurtlu makarna, menemen, dil peyniri, mantarlı sosis, su böreği, dana jambon, yumurta salatası, poğaça, tavuk jambon, amerikan salatası, simit, salam, zeytin salatası, siyah zeytin, acılı zeytin, ezme çizik zeytin, sivri biber domates salatalık, dolma biberli zeytin, kuru patlıcan, dolma, kaymak, kuru biber dolma, çömlek yoğurt, yeşil mercimek salatası, süzme bal, kereviz salatası, petekli bal, pancar salatası, kakao helva, haydari, fıstıklı helva, yoğurtlu buğday, tahinli helva, ketçaplı sosis, tahin pekmezi, yoğurtlu biber kızartması, üzüm pekmezi, şakşuka, kuru incir, havuç tarator, kuru kayısı, domates soslu kabak, kuru üzüm, semiz otu, fındık ezmesi, yoğurtlu patlıcan, zeytin ezmesi, kabak tarator, çokokrem, piyaz, portakal – böğürtlen – kayısı – vişne – incir – ahududu – çilek reçeli, dere otu, roka, ezme, meyve çeşitleri, tatlı çeşitleri vb.

Yaklaşık 40 – 100 çeşit bulunur.

Reha Akyürek

Bilgi Üniverstesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitiridim. Profesyonel olarak haber editörlüğü yapmaktayım.
İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı