Tarım ve Hayvancılık

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

 

Bu yazımızda kilosu 1.ooo liraya kadar alıcı gören Reishi mantarını tanıtacağız ve bu mantar türünün iyi mi yetiştirildiğini, sağlığa hangi açılardan yararlı bulunduğunu açıklayacağız…

Reishi (Ölümsüzlük) Mantarı Nedir?

Reishi mantarı öteki adıyla ölümsüzlük mantarı, katranköpüğü mantar ailesinin bir üyesidir. Ölü ya da ölmeye yüz tutan ağaçların kenarlarında yetişir. Üst kısmı parlaktır ve değişik renklerde olabilir. Kırmızı ve turuncu en yaygın renklerdir. Daha ziyade ılıman bölgelerde Mayıs-Kasım ayları içinde yetişir. Sadece ev içinde istediğiniz zaman yetiştirebilirsiniz.

Reishi mantarlarında solungaç benzeri bir biçim yoktur. Daha ziyade gözenekler mevcuttur. Reishi mantarı oldukça meyve veren bir mantar türüdür ve hatta kimi zaman mantar yetiştirme torbasını bile delebilmektedir.

Odunsu ve keskin bir tadı vardır ve bu yüzden yiyecek için pek de ideal değildir. Bu yüzden daha oldukça çay benzeri içecekler yapılarak içindeki yararlı unsurlardan faydalanılmaktadır. Zira reishi mantarı ihtiva ettiği besinler sebebiyle oldukça iyi bir takviye gıda olabilir.

Reishi Mantarının Sağlığa Yararları

Sofralarda kendine “yiyecek” olarak pek yer bulamayan ve çoğu zaman ilaç endüstrisinde kullanılan reishi mantarının pek oldukça faydası bulunuyor. Bundan dolayı sıhhat açısından en sık kullanılan mantar türlerinin başlangıcında geliyor.

Gelin şimdi reishi mantarının sağlığa faydalarına bakalım:

Kanser karşıtıdır: Reishi mantarının ihtiva ettiği bileşikler, kanser hücrelerinin azalmasına destek verir. Aynı şekilde kemoterapinin zararı dokunan yan etkilerine karşı da iyi bir besindir.

Virüs karşıtıdır: Emekler, reishi mantarının Hepatit B şeklinde virüslere karşı savaşım ettiğini göstermektedir.

Stres karşıtıdır: Reishi, insan psikolojisini sakinleştirir ve rahatlama sağlar.

Kan basıncını düşürür: Reishi, LDL ve HDL seviyelerini düzenler, bu da tansiyonu düzene sokar.

Bağışıklığı kuvvetlendirir: Reishi, bağışıklık sistemine destek verir, hastalıklara ve alerjilere karşı savaşım eder.

Reishi Mantarı Iyi mi Yetiştirilir?

Reishi mantarı evde yetiştirmeye uygun bir mantar türüdür. Kirlenmeye karşı dayanıklıdır ve çabucak yayılır. Bilhassa değişik şekillerde olması sebebiyle büyümesini seyretmek bile başlı başına bir keyiftir. Mantar torbasında bile yetişebilir, kısaca oldukça hususi ve zor istekleri yoktur.

Reishi mantarı bilhassa çavdar, arpa, yulaf, buğday içinde iyi döllenir. Talaş dökmek önerilmez, zira mantar talaşı sıkıca meblağ ve döllenmesine izin vermez.

Dışarıda yetiştirmek için kuru ağaç kökleriyle aşı yapılabilir.

İçeride yetiştirmek için ise otoklavlanabilir geniş torbalar kullanılmalıdır. Sırf mantar yetiştirmek için hususi torbalar satılmaktadır. Mantarın boynuzunun poşet içinde şekillenmesine izin verilmelidir. Boynuz istenen boyutlara ulaşınca torbanın üst kısmı kesilmelidir.

Reishi mantarı genel anlamda bir seferde meyve verir.  Genel anlamda 1 kilo mantardan 5 kilo ürün elde edilir. Daha oldukça ürün elde etmek için mantarın tepesinin büyümesine birazcık daha izin verilmelidir. Bu da gelişme ortamına temiz hava akışı sağlanarak yapılır.

Hasat dönemine ulaşınca, mantarın meyve kısmı tohum düşürmeden ilkin toplanabilir. Reishi mantarında fazla tohum vardır, bundan dolayı düşen tohumun yerine yenisinin çıkması oldukça süre almaz. Keskin bir bıçakla mantarı bloktan ayırmak iyi olur. Bazen mantarın sert olması sebebiyle testere de kullanılabilir. Toplanan mantar dilimlerini uzun süre muhafaza etmek için dehidratörden (rutubet alıcı aygıt) geçirmek ya da daha klasik yöntemle meyve kurutur şeklinde kurutmak daha doğru bir yöntem olacaktır. (Aşağıda toplanmış, kurutulmuş ve çayı yapılmak suretiyle hazır hale getirilmiş reishi mantarı gösterilmektedir.)

Reishi mantarı kirliliğe karşı dayanıklıdır. Sadece bu dayanıklılık, mantarın toplanması ihtiyaç duyulan kısmını koparmayı zorlaştırabilmektedir kimi zaman.

Reishi mantarının yemeği yapılmaz, zira tadı oldukça keskin ve odunsudur. En ideal tüketim yollarından biri kurutup toz haline getirerek yemeklerde kullanmaktır. Aynı şekilde içindeki gıdalardan yararlanmak için taze mantar parçacıklarını 20-30 dakika, kuru mantar parçacıklarını ise 1-2 saat  suda kaynatıp çay haline getirmek de güzel bir tüketim yoludur. Bu çayın oldukça keskin bir tadı bulunduğunu belirtmek gerek.

Özetleyecek olursak;

Reishi mantarının döllenme süresi oda sıcaklığında 10-14 gündür. Kolonileşme tamamlanır tamamlanmaz tohumu koparıp alt tabakaya aşılamak gerekir.

Olgunlaşma döneminde oda sıcaklığının 18 derecede olması idealdir. Reishi mantarı genel anlamda mantar yetiştirme torbasında meyve vermeye adım atar.

Boynuzlar ideal boyuta ulaşınca torbanın üst kısmını kesip ve torbayı rutubet oranı %90 olan oda sıcaklığında bir yere bırakın. Bu süreçten sonrasında mantarı hasat etmek için 30 gün beklemelisiniz…

Poşet İçinde Reishi Mantarı Iyi mi Yetiştirilir?

Alt tabakasına tohum aşılanmış bu torbalarında iyi mi mantar yetiştirileceğine bakalım…

İçinde reishi  mantarı bulunan torbayı oda sıcaklığında ağzı açılmamış bir halde muhafaza edin. Hava ne kadar ılık ise gelişme de o denli süratli olur. Torbanın içinde beyaz miselyum var ise, mantar meyve vermeye hazır anlamına gelir. Genel anlamda alt katman kahverengi olur. Bu durumda alt tabakayı beyaz hale kadar kendi kendine bırakın.

Ihmal etmeyin: Bu torbalar, aslına bakarsak yaşayan organizmalardır. Uzun süre bakım yapmazsanız ölebilirler. Miselyum torbaya iyice yayıldıktan sonrasında mantar rutubet, ışık ve hava ister.

Poşet İçinde Mantar Yetiştirme Adımları

Bunun için şu aşamalara dikkat etmeniz gerekir:

1. Torbayı derin olmayan bir plastik kabın içine koyun. Mantarların ışık ve tertipli oranda neme ihtiyacı vardır. Bundan dolayı mutfak ve banyo şeklinde ortamlarda muhafaza edebilirsiniz torbayı.

2. Mantar meyve vermeye başladığında torbaya birkaç santimetrelik çizikler atın.

3. Sonrasında torbayı ters çevirerek içeri rutubet ve hava girmesine izin verin.

4. Sonrasında torbanın üzerine nemli bir bez koyun. Meyveler oluşmuyorsa torbayı güne birkaç kez sulayabilirsiniz.

5. Ve mantarların büyümesini bekleyin!

Mantar Torbasına Iyi mi Bakılmalıdır?

Mantarların olgunlaşması için rutubet, ışık, havalandırma şeklinde unsurlara dikkat etmek gerekir.

Rutubet: Sıhhatli mantar yetiştirmek için rutubet şarttır. Torbaya kesikler attıktan sonrasında pamuklu bir kumaşı ıslatıp bu yarıkların üstüne koymanız rutubet ihtiyacınız elde edecektir.

Işık: Işık da mantar yetiştirilmesinde mühim bir faktördür. En iyi ışık organik güneş ışığıdır, sadece ışığın direkt olarak torbanın üzerine vurmamasına itina göstermelisiniz. Led ve florasan lambalardan da yararlanabilirsiniz.

Havalandırma: Taze hava mantarların sıhhatli gelişimi için önemlidir. Torbaya kesik atarak içeri hava girmesine izin vermiş olmuş olursunuz. 15-20 derecelik oda sıcaklığı ise idealdir.

Reishi Çayı Iyi mi Yapılır?

Kuru ya da yaş reishi mantarı bulduysanız bundan güzel bir çay yapabilirsiniz. Reishi, sıcak suyla buluştuğunda içindeki yararlı bileşikler açığa çıkar ve içen kişiye faydalarını sunar. Gerçi sıcak ya da soğuk olarak içilebilir bu çay.

Tadının pek hoş bulunduğunu söylenemez, sadece yararları söz mevzusu olunca reishi çayını içmeniz oldukça iyi olacaktır.

Şimdi reishi çayı iyi mi yapılır, onu anlatalım:

Ilkin mantarı alıyorsunuz. Kuru ya da taze fark etmez. Taze olursa çayı daha güzel olur.

İnce dilimlere ayırıyorsunuz yaprak şeklindeki mantarı. Sert bir mantar olduğundan keskin bir bıçak kullanmanız iyi olur.

Kaynar suyun içine bu mantar dilimlerini atıyorsunuz. İlk kez demleyecekseniz 5 gram kuru ya da 25 gram yaş reishi mantarı koyabilirsiniz çaydanlığa. Bu orandan 4 kupa çay çıkacaktır. 5 gram kuru reishi ise avcunuzu doldurmaya yeter. Şu demek oluyor ki çok da fazla duyarlı olmaya gerek yok.

Kaynar suya attıktan sonrasında ocağın altını kısıyorsunuz ve 2 saat süresince kısık ateşte demliyorsunuz. 2 saat uzun bir süre elbet. Sadece reishi mantarının içindeki yararlı besinlerin açığa çıkması için bu süre lüzumlu.

Çaydanlığı alevden alıyorsunuz ve mantar parçalarını çıkarıyorsunuz.

Oldukça keskin bir tadı olan bu çayı isterseniz balla birazcık tatlandırabilirsiniz. Ek olarak çayı soğutup buzdolabında birkaç hafta muhafaza da edebilirsiniz.

 

Reha Akyürek

Bilgi Üniverstesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitiridim. Profesyonel olarak haber editörlüğü yapmaktayım.
İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı