Sermayesiz İş Fikirleri

Sokakta Midye Satmak Hakkın da Bilmeniz Gerekenler

 

Sokakta satış yapmak isteyenler için midye satışı güzel ve kazançlı bir seçenek olabilir. Bilhassa midye yemeden duramayan insanları düşünürsek pek de haksız sayılmayız.

Sokakta midye standı açmadan ilkin midyelerinizi hazırlamalı, standınızı düzenlemeli ve sokakta besin satışı yapmak için lüzumlu ruhsat ve izinleri almalısınız. İlgili resmi kurumlardan lüzumlu ruhsat ve izinleri almazsanız ciddi para cezaları ödemek zorunda kalırsınız. En kötüsü resmi kurumlar standınızı ve malzemelerinizi alır ve yatırımınızı kaybedersiniz.

Sokakta midye satışı iyi mi yapılır?

1 – Standınızı düzenleyin. Midyelerinizi minik, orta ve büyük olmak suretiyle dizebilirsiniz. Oturmak yada dinlenmek için bir alana ihtiyacınız olabilir. Bunlara ek olarak  her müşterinize peçete servis etmeniz gerekecektir.

2 – Yanınızda peçete, limon ve 1 tane çöp torbası bulundurun.

3 – Midyeleri iyi mi hazırlayacağınız ve taze tutacağınızla ilgili data edinin.

4 – Yer seçin. Park yada yürüyüş alanlarının yanında yaya trafiğinin yoğun olduğu bir bölgeler seçmeniz size avantaj elde edecektir.

Midye dolma iyi mi yapılır?

Ülkemizi düşündüğümüz vakit aklımıza gelen görüntülerden biri sokaklarda, cafelerde, marketlerde ve denize yakın yerlerde sini içinde satılan ışıl ışıl siyah midyelerdir.  Midyeler zarif bir halde dizilir, kabukları hafifçe aralıktır ve bu aralıktan içindeki baharatlı pilav, çamfıstığı ve kuşüzümü gözükür. Bu görkemli görüntünün tadını çıkarabilmek için midye dolmanın iyi mi yenmesi icap ettiğini de bilmek gerekir. Üst kabuk koparılır, pilavın üstüne birazcık limon sıkılır ve koparılan kabuk kaşık benzer biçimde kullanılarak pilav alınır. Canlı midyeleri açmak kolay değildir sadece ergonomik yapmış olursanız kuşkusuz ki kolay olacaktır. Midyelerin hafifçe ağzını açması için rahatlamaları gerekir. Bunun içinde midyeler sıcak suya batırılır. Ondan sonra kabuklar arasındaki yassı kenara keskin bir bıçak sokulur ve yuvarlak uç kısmına kadar döndürülür. Kabuklar kaldırılarak nazikçe açılır ve pişirme öncesi geleneksel pirinç harcıyla doldurulur. Kabukları zeytinyağı ile parlatılarak sunulan midye dolmalar mükemmel bir aperatiftir.

Malzemeler

150 gram pirinç

30 tane temizlenmiş ve tıraşlanmış midye

80 ml zeytin yağı ve ayçiçek yağı

1 tane ince doğranmış büyük soğan

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yeni bahar

1 çay kaşığı kekik

Bir tutam tuz

Su

İnce doğranmış maydanoz

Hazırlanışı

Demlendirme süresi: 10 dakika

Soğutma süresi: 1 saat

Pirinci geniş bir kaseye koyun ve soğuk suyla yıkayarak paklayın.  Nişastayı akıtmak için su berrak olarak akana kadar pirinçleri sudan geçirin. Pirinçleri soğuk suda bırakın ve 10 dakika beklemeye alın. Suyu boşaltın ve son kez durulayın.

Temizlenmiş midyeleri musluğun altında yada sıcak su dolu büyük bir kabın içinde ortalama 10 dakika beklemeye alın.

Yağı tencerede ısıtın. Soğan, sarımsak, ve baharatları orta düşük sıcaklıkta ortalama 10 dakika kadar kavurun. Suyu süzülmüş pirinçleri de ilave ederek 2 dakika pişirin. Tuzunu dökün ve pirincin üstünü örtecek kadar soğuk su dökün. Karıştırın ve hemen sonra kapağını kapatın. En düşük sıcaklıkta 15 dakika yada su emilene kadar pişirin.  Pirinci derin olmayan bir kaseye dökün, soğumasını bekleyin.

Midyeleri hazırlamak için minik keskin bir bıçak kullanın. Her midyeyi dar kısmından tutun. İki kabuk arasındaki geniş yere bıçağı sokun ve midyenin içindeki tüylü kısımları iyice paklayın. Ondan sonra nazik bir halde kabukları açın ve kırmamaya itina gösterin. Yapmanız ihtiyaç duyulan hafifçe açmaktır tamamen değil.

Önceki midye suyunu ölçü kabına dökün ve 500 ml olana kadar su ilave edin. Ondan sonra bu suyu geniş bir tencereye koyun. Tencerenin içine kevgir yerleştirin. Her midyeyi pirinçle doldurun, kapakları sıkıştırarak kapatın ve ağız kısmını paklayın. Midyeleri kevgire yerleştirin ve ıslak pişirme kağıdıyla kaplayın. Pişerken açılmalarını önlemek için üzerilerine tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve fokurdamasını bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonrasında ocağın altını kısın ve ortalama 20 dakika pişmesini bekleyin.  Tencereyi ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonrasında servis etmeden ilkin minimum bir saat buzdolabında beklemeye alın.

Midye satarak ne kadar kazanırım?

500 tane midyeyi averaj 40 TL benzer biçimde bir tutara alabilirsiniz. Bunların temizlenmesi ve doldurulması için lüzumlu olan pirinç ve baharat benzer biçimde malzemeler de averaj 10 TL tutmaktadır. 500 midyeyi her biri averaj 40 kuruştan 2 günde sattığınızı düşünecek olursak 2 günlük kazancınız 500✗40krş = 200 TL olacaktır. Maliyeti düşersek 200-50=150 TL net kazancınız olacaktır. Böylece günlük 75 TL benzer biçimde net bir kazanç elde etmiş olmuş olursunuz.

Sokakta satış yapmak isteyenlere hususi sermayesiz kazançlı iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.

 

 

Reha Akyürek

Bilgi Üniverstesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitiridim. Profesyonel olarak haber editörlüğü yapmaktayım.
İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı