İş Fikirleri

Sürdürülebilir Gıda İçin 5 Yeni Fikir

Sürdürülebilir Amaçla Güdülen Yenilikler Besin Israfını, Plastik Kullanımını Ve Daha Birçok Şeyi Azaltabilir

Besin alanındaki sürdürülebilirlik anlayışı yiyeceklerin üretimi, dağıtımı, korunması ve tüketilmesi benzer biçimde faktörlerin tamamını kapsayan bir bakıştır. Tüm bu faktörlerdeki atılan adımlar ve tercih edilen yöntemler bir tek çevreye değil, bununla beraber cemiyet sağlığına, hayvanların refahına ve bölgesel ekonomiye de tesir eder.

Neyseki, besin üretiminde ve korunmasında faydası olabilecek yenilikler için kafa yormaya devam ediyoruz. Besin israfını düşürmekten plastik kullanımının azaltılmasına ve dağıtımın daha saydam hale gelmesine kadar, birçok alanda ortaya çıkan fikirlerden derlediğimiz sıralama aşağıda sizi bekliyor.

 

1- Ziraat Atıklarından Sıhhatli Besin Katkı Maddeleri Üretimi

Kanadalı şirket Comet Bio, ziraat atıklarını kullanarak sürdürülebilir tatlandırıcı ve besleyici takviyeler üretmeyi başardı. Tescilli ve iki basamaklı dönüşüm teknolojisi kullanan şirket, çiftçiler ile ortaklık yaparak yapraklardan, saplardan ve öteki standart hasat atıklarından geri dönüşümle çeşitli ürünler elde ediyor.

Bu geri dönüşüm hem tüketimin azalmasına hem çevre kirliliğine katkının düşmesine hem de sürdürülebilirliğe yarar sağlayarak kârlı bir seçenek sunuyor. Bu sayede de sayısız sektöre katkı sağlayabiliyor. Buna benzer dönüşüm şekilleri, sürdürülebilir binalar için yapı malzemeleri haline de getirilebiliyor.

 

2- Plastik Yerine Besin Malzemelerinin Muz Yaprakları İle Paketlenmesi

Tayland ve Vietnam’da bazı marketler, besin ürünlerini muz yaprakları ile paketlemeye başladı. Bu ülkelerin iklimleri gereği muz ağaçları sık rastlanan türler ve bu ağaçtaki yaprakların uzunlukları 3 metreye kadar varabiliyor. Yaprakların sağlamlığı yardımıyla paketleme için kolaylıkla tercih edilebileceği benzer biçimde, doğada çözünebilmesi ve aylarca raflarda durabilmesi de, taze talep edilen ve oldukça satılan besin maddelerinin paketlenmesi için onları ideal hale getiriyor.

Vietnam’daki birçok market, tabiat dostu paketleme yöntemlerine yönelmeye başladı. Lotte Mart adlı marketler zinciri şeker kamışı atıklarından üretilen kutuları, yumurtaları sarmak için ise plastik yerine kağıdı kullanıyor. Bir öteki marketler zinciri olan Big C de, mısır tozundan üretilen ve doğada çözünebilen alışveriş çantalarını müşterilerine sunuyor.

Besin gizleme amacına yönelik geliştirilen öteki yöntemlerden bazıları ise Türkiye’de özgü kofa diye malum bitkiden üretilen kaplama malzemesi ve kullanılmış yağdan üretilen doğada çözünebilir plastik olarak gösterilebilir.

 

3- Sensörler Yardımı İle Besin Maddelerinin Ne Vakit Bozulacağını tespit Etme

Londra’da bulunan Imperial College araştırmacıları tarafınca geliştirilen ucuz ve çevreye duyarlı sensörler, kağıdın üstüne karbon elektrotların yazdırılması ile yapım edildi ve bu sayede doğada çözünebilir ve zararsız bir hal aldı. Bu sensörler etin ve balığın bozulmaya başladığında saldıkları amonyak ve trimetilamin gazlarını algılayabiliyor.

Akıllı telefon uygulaması ile beraber çalışan sensörler yardımıyla, müşteriler paketle besin maddesinin içindeki ürünün yemeye uygun olup olmadığını kolayca öğrenebiliyor. Geliştiricileri ileride bu paketleme teknolojisinin yaygın olarak kullanılmasını umuyor.

Besin israfı ile beraber plastik kullanımını da azaltmayı amaçlayan öteki gelişmelerden biri ise; plastik paket yerine yenilebilir ince zar ile gıdalara kaplama yöntemi ki bu sayede raf ömürlerinin de artacağı öne sürülüyor. bir öteki yenilik de, atık besin maddelerinin tekstil sektöründe değerlendirilerek geri dönüşümü sokulması fikri.

 

4- Bileşik Et Üretmek İçin 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanılması

Sebzelerden elde edilmiş protein ve 3 boyutlu yazıcı kullanarak bileşik kırmızı ya da beyaz et üretmenin yolunu geliştiren Giuseppe Scionti, Nova Meat’in düşünce babası olan araştırmacı.

Et kırmızı ya da beyaz etin görünümünü birebir öykünmek edebiliyor. Et yazdırma işlemi, kırmızı ette bulunan bileşenlerine benzer proteinler sunan bitkisel proteinlerin kullanılması ile hayata geçiyor. 100 gram bileşik etin toplam maliyeti bir tek 3 dolar tutarken, tamamen sürdürülebilir ham maddeler kullanılıyor.

Günümüzde et yemekten vazgeçen insanların sayısı giderek artıyor. Bu aşamada, sürdürülebilir olan bu şekilde bir alternatif dikkatleri üstüne toplayabilir. Soya bazlı alternatifler her ne kadar popüler tercihler içinde olsa da, soyanın üretimi daima çevre dostu olarak sınıflandırılamıyor.

 

5- Besin Üretimi ve Dağıtım Sürecini Takip İçin Blockchain Teknolojisini Kullanmak

ABD Birleşik Devletleri’nde kurulan girişim şirketi Ripe.io, besin maddelerinin dağıtımı ve güvenliği ile ilgili informasyon sahibi olabilmeniz için besin üretimini takip etmeyi ve gerçek zamanlı veri sunmayı amaçlıyor. Bu özetle besin ürünleri arzını dijital ortama yansıtıp, blockchain teknolojisi yardımıyla gözler önüne sermek ve küresel hale getirerek tüm besin sektörünün hizmetine sunmak anlamı taşıyor.

Ripe.io tarafınca hayata geçirilen ilk projelerden biri IoT olarak kısalttıkları “Domateslerin İnterneti” (İnternet of Tomatoes). Bu projede çiftliklerden elde ettikleri devasa boyutlardaki verileri kullanarak daha verimli domatesler ürettiler. Şimdi geliştirdikleri sistem de benzer bir mantıkla emek harcayarak üreticiler, dağıtıcılar, laboratuvarlar, restoranlar, marketler ve benzeri kurumlar içinde daha saydam bir ilişki kurulmasını sağlayacak.

Yukarıda bahsi geçen yenilikler ve fikirler yardımıyla “sürdürülebilir” ve “naturel” kelimeleri, tüketiciler için kafi gelmemeye başlayacaktır. İnsanlar artık tabiat ile dost ve en iyi şekilde üretilmiş ürünler talep etmeye başlayacaktır.

Reha Akyürek

Bilgi Üniverstesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitiridim. Profesyonel olarak haber editörlüğü yapmaktayım.
İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı